ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНО-ТЕОРЕТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ РОБОТИ ЗАЛІЗОБЕТОННОЇ ШАХТНОЇ ЗАТЯЖКИ

Автор(и)

  • К. І. Soldatov Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна, Ukraine
  • Y. L. Zayac Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна, Ukraine
  • V. І. Soroka Завод залізобетонних конструкцій, Павлоград, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15802/bttrp2013/26658

Ключові слова:

затяжка залізобетонна, криволінійний брус, експеримент, зразок

Анотація

Мета. Досвід експлуатації різного типу шахтних затяжок свідчить про те, що більшість з них мають не достатню несучу здатність, тому основною метою даної роботи є конструювання та розрахунок затяжки, яка б була оптимальною з точки зору вартості та несучої здатності. Методика. Для дослідження вибрана експериментально-теоретична методика, яка ґрунтується на новій формі затяжки у вигляді криволінійного брусу, спеціальній методиці розрахунку та проведенні експериментів на зразках, які виготовлені на заводі мостових залізобетонних конструкцій з різними параметрами, як по бетонній суміші, так і по армуванню. Результати. Результати виконаних розрахунків, проведення випробувань на значній кількості зразків натуральної величини підтвердили, що даний тип затяжки має більшу несучу здатність у зрівнянні з аналогічними зразками у вигляді прямолінійного бруса. Наукова новизна. В публікаціях у даному напрямку немає зразків подібних описаним вище. Сама конструкція та методика розрахунку є новою. Практична значимість. Дану модель затяжки вже виготовляє Павлоградський завод залізобетонних конструкцій. У зрівнянні з прямолінійними аналогами вона мають таку саму вартість, а несучу здатність на 50…100 % більшу та не має тенденції до раптового руйнування, що дуже важливо з точки зору безпеки.

Біографії авторів

К. І. Soldatov, Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна

Каф. «Мости»

Y. L. Zayac, Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна

Каф. «Безпека життедіяльності»

Посилання

Строительная механика. Динамика и устойчивость сооружений [Текст] : учебн. для ВУЗов / А. Ф. Смирнов, В. Александров, Б. Я. Лащеников, Н. Н. Шапошников. – М. : Стройиздат, 1984. – 416 с.

Бронштейн, И. Н. Справочник по математике [Текст] / И. Н. Бронштейн, К. А. Семендяев – М. : Наука, 1967. – 608 с.

Киселев, В. А. Строительная механика [Текст] : Специальный курс (динамика и устойчивость сооружений) / В. А. Киселев. – М. : Изд-во литературы по стр-ву, 1969. – 431 с.

Снитко, Н. К. Строительная механика [Текст] : учебн. для втузов / Н. К. Снитко. – М. : Высш. школа, 1972. – 486 с.

Колоушек, В. Динамика строительных конструкций [Текст] / В. Колоушек. – М. : Изд-во литературы по стр-ву, 1965. – 631 с.

Громыко, А. О. Механика сплошной среды. Криволинейные брусья, пластины и оболочки [Текст] : Курс лекций / А. О. Громыко, О. В. Громыко и др. – Минск, БГУ, 2005. – 364 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-06-08

Номер

Розділ

Статті